flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: справи зі спорів у сфері землеустрою; у сфері містобудування; у сфері публічної служби; позиції пов'язані з процесуальними питаннями; справи щодо забезпечення громадського порядку

19 червня 2020, 13:46
Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

• справи зі спорів у сфері землеустрою, державної експертизи землевпорядної документації, регулювання земельних відносин

Забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки, розроблення якого, за наявності плану зонування території, здійснюється на його підставі – постанова ВС/КАС від 14.05.2020 р. у справі № 316/1416/17.

• справи зі спорів у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності 

Якщо при відчуженні частини земельної ділянки для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування автомобільних доріг решта її площі не може використовуватись за цільовим призначенням, то за вимогою власника відчуженню підлягає вся земельна ділянка – постанова Верховного Суду від 10.06.2020 року у справі № 851/25/19.

• справи зі спорів у сфері публічної служби, її проходження, звільнення, а також соціальній захист у сфері публічної служби>проходження служби, звільнення, проблемні питання

Верховний Суд висловив правову позицію у справі щодо звільнення позивача за процедурою люстрації – постанова ВС/КАС від 03.06.2020 р. у справі №817/3431/14.

• позиції, пов'язані з процесуальними питаннями>судові витрати

Вимога про визнання протиправними акта, дії чи бездіяльності як передумови для застосування інших способів захисту порушеного права (скасувати або визнати нечинним рішення чи окремі його положення, зобов`язати прийняти рішення, вчинити дії чи утриматися від їх вчинення тощо), як способу усунення наслідків протиправності акта, дій чи бездіяльності, є однією процесуальною вимогою, а отже оплачується судовим збором як за ОДНУ вимогу немайнового/майнового характеру – постанова ВС/КАС від 05.06.2020 р. у справі № 280/5161/19.

• справи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України>справи зі спорів у сфері дорожнього руху; транспорту та перевезення пасажирів

Верховний Суд нагадав, що таке вимушена зупинка транспортного засобу – постанова ВС/КАС від 04.06.2020 р. у справі № 524/10050/16-а.