flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Загальнообов'язкове державне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

14 червня 2021, 10:46

Зміст правової позиції, висновку

Посилання на рішення Верховного Суду в ЄДРСР

  • Сімейний Кодекс України є спеціальним законом який має враховуватись при визначені поняття сім`ї та її членів  при вирішенні питання щодо наявності права на отримання допомоги передбаченої  Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ( №1105-XIV).

     

    Фабула справи: У даній справі особа у зв’язку із смертю колишнього чоловіка  в інтересах своєї доньки звернулась до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області із заявою  про отримання в порядку ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» одноразової допомоги в сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. Відповідач повідомив заявницю про відсутність правових підстав для нарахування та виплати одноразової допомоги, з огляду на те, що її донька не входить до складу сім`ї загиблого.

     

    Рішення судів І та ІІ інстанції: Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, насамперед виходив з того, даний спір є публічно-правовим та належить до юрисдикції адміністративних судів. По суті спору, суди виходили з того, що неповнолітня донька потерпілого не є членом сім`ї свого батька, оскільки  проживала окремо, спільним побутом пов`язані не були, взаємних прав та обов`язків не мали. 

     

    Правова позиція ВС/КАС: Верховний Суд не погодився із такою позицією судів попередніх інстанції, скасувавши рішення останніх та задовольнивши позовні вимоги частково.

    Визначення поняття сім`ї та її членів закріплено в СК України.  За нормами спеціального Закону неповнолітня дитина належить до сім`ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.

    Закон №1105-XIV не містить визначення сім`ї та її членів

    За такого правового регулювання з урахуванням предмету спору,  Верховний Суд дійшов до висновку, що Сімейний Кодекс України є спеціальним законом який має враховуватись при визначені поняття сім`ї та її членів  при вирішенні питання щодо наявності права на отримання допомоги передбаченої  Законом №1105-XIV.

    Отже, в світлі даних правовідносин факт проживання доньки після розлучення подружжя, окремо від батька (в даному випадку потерпілого) не свідчить, що така перестала бути сім`єю потерпілого та відповідно втратила право на отримання страхових виплат внаслідок настанням страхового випадку.

     

    Постанова ВС/КАС від 22.04.2021 у справі № 360/1239/19

https://reyestr.court.gov.ua/Review/96463884

 

  • У випадку ліквідації або реорганізації державної установи, під час якої працівника переведено до іншої державної установи (правонаступника), пункт 25 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабміну від 26.09.2011р. №1266 необхідно застосовувати з урахуванням того, що розрахунковий період, за який обчислюється середня заробітна плата для нарахування особі допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, визначається за 12 календарних місяців за її останнім основним місцем роботи, яким є не лише установа, до якої переведено працівника, але й та установа, в якій вона працювала до ліквідації (реорганізації).

    Постанова від 31 січня 2018 р. у справі №382/603/17

   http://reyestr.court.gov.ua/Review/71938705